Antik ‘Sprogløs’

0

Antik er en københavnsk baseret producer og har bl.a. produceret beats for Fabeldyret, Mr. Kooper, ligesom at han i sin tid var hovedmanden bag hiphopgruppen Novo Mundus.

Antiks beats udmærker sig ved en dyster lyd, hvor der er plads til leg. De har ofte en stærkt filmisk stemning og indeholder en lang række af overraskelser, spidsfindige pauser og sligt. Det er efter min mening en styrke hos Antik, at hans beats sjældent er til at regne ud og sagtens kan overraske flere gange. Ofte bevæger han sig på grænsen mellem hiphop og elektronisk, i den mere udsyrede ende af begge genrer. Der er kælet for lyden og den opmærksomme lytter vil også på Sprogløs, kunne høre en lang række af små detaljer og variationer af disse i Antiks univers.

Tematisk ligger Sprogløs som en naturlig fortsættelse af Antiks rejse ind i sig selv og det samfund der lever omkring ham. Og hans, skulle nok tilføjes, da Sprogløs løbende præsenterer et udvalg af de rappere som Antik vanligt samarbejder med.

Tempoet er grænsende til sløvt, beatet ligger tungt over den dystre lyd, accentueret af filmiske strygere, melankolske synthesizere og skingre harmonikaer. En lang række af samples fra ældre danske film og radiospil danner en ramme, som Antik ind i mellem direkte spiller op mod, f.eks. på Kant, hvor Antik afbrydes af en arrig furie, der konstaterer at han er en glatnakke der bare skal skrubbe af.

Antik er i det hele taget ikke præget af at spille hellig, pakke tingene ind eller spare nogen som helst, ej heller sig selv. Faktisk bærer Sprogløs i højere grad præg af et personligt opgør med forestillinger, tanker og frustrationer over hverdagen. Pladen udstråler en usikkerhed over hvordan verden skal kaperes. Der er en klar ”os og dem” tone i de mener der tages op, hvor Antik bestemt ikke virker som en tro samfundsborger, men snarere en tvivlende dissident, famlende efter mening. Det er nemlig ikke som sådan indtrykket at Antik og hans kumpaner har fattet pointen, de har et bud på den. Denne usikkerhed er udpræget gennem hele albummet og det er en klar force ved Sprogløs, som medvirker til at gøre pladen væsentligt mere vedkommende og interessant.

Sprogløs er kort sagt en fed samling numre som fortjener et lyt. Albummet fungerer som et interessant tidsbillede og lyrikken giver anledning til refleksion over verdenssituationen, men uden at virke klichéfyldt.

Musikalsk er det tydeligt at Antik har været bag knapperne. De store stemninger underbygger og supplerer teksterne, på en måde der bærer præg af at numrene samlet set er gennemtænkt og at rapperen har skrevet sin tekst specifikt til beatet.

En umiddelbar svaghed ved Antiks lyd er imidlertid Antik selv. Sprogløs rummer som sagt et væld af intelligente finurligheder, musikalske spidsfindigheder osv. Men det er alt sammen Antik, der er ikke nogen genveje, men heller ikke rigtig nogen omveje og har man tidligere hørt Antik, svæver Sprogløs i fare for at være mere fra samme mølle.

Om det egentlig er et minus kan selvfølgelig diskuteres, omvendt er det måske nok et tegn på integritet at Antik forbliver tro mod sin lyd og ikke lefler for nemmere løsninger.

Sprogløs bærer præg af at Antik også gerne vil lave mere rendyrket instrumental musik og her på hans soloudspil er der plads til det. Der er længere mellem teksterne og et nummer som Udadtil er næsten udelukkende fri for vokal og måske egentlig på kanten til slet ikke at være hiphop?

For den opmærksomme lytter rummer Sprogløs masser af passager og andre små tegn på at Antik ikke er samme sted som på 2012’s Dekonstruktion og her er bestemt noget at komme efter, også selvom du har været her før.

Sprogløs er udgivet igennem pladeselskabet Kragetæer og kan downloades gratis på Kragetæer.dk. Lyt også på Spotify.

Del.

Kommentarer er slået fra.