Danni Toma ‘Rige Mænds Jakkesæt’

0

Det er jo altid fantastisk, når en kunstner bevæger sig over en genres stigma, og ikke alene viser hvad hans talent indebærer, men også hvordan det blomstrer bedst muligt. En sådan kunstner må man sige, at Danni Toma er, og med hans nye album ”Rige Mænds Jakkesæt”, viser han hvorfor hiphop er skabt til budskaber.

Grunden til at jeg kalder Danni for en kunstner, er fordi det næsten er synd kun at kalde ham rapper. Han er en mand med noget på hjerte, og man mærker tydeligt hvordan hans egne tanker har påvirket teksterne. Selv introen ’Stilhed’ får én ind i en stemning, som er skabt til resten af pladen. Man får næsten lyst til at sidde i et røgfuldt lokale med klavermusik i baggrunden, nyde en stiv whisky og bare lytte. Lytte til Dannis altid personlige og meningsfulde tekstunivers, akkompagneret af DJ Noodles afdæmpede jazz-lyd.

Danni er god til at give ens tanker et los i røven, bl.a. med et samfundskritisk nummer som ’Moderne Slaveri’, hvor der bliver langet nogle rigtig gode meninger og observationer over disken. Det er helt rart at få leveret nogle tekster med mening og tanke bag, og her skuffer Toma sjældent.

Se vi lever i en skygge, godt beskyttet
Den stærkeste mand kan ingenting løfte
Din succes bliver målt i hvad du ejer
Ikk indeni, men udenpå, som en gadefejer.”

Det er dét som Toma kan, nemlig levere hiphop med et budskab. Et track som ”Et Vers Fra Digtsamlingen” fungerer nærmest som en showstopper på pladen, hvor Danni bare lader tankerne flyve, og man kan ikke andet end læne sig tilbage og lytte. Nummeret er i princippet et kighul ind til Dannis egen lille verden, hvor en halv filosofisk herre vender bunden i vejret på livet, og tegner sit eget verdensbillede. Selvom nummeret godt kan gå hen og blive en anelse abstrakt, er det fristende at skrive hele teksten ned, da den har sin helt egen handling fra start til slut.

”Alle prøver at fortælle hinanden hvordan de ska’ leve deres liv
Men de er alle lært, eller blevet fortalt hvordan de ska’ leve deres liv
Så hvem er de?
Dem der har lært at leve, eller dem der lever?”

Den meget afdæmpede lyd er som skabt til Tomas flow og rytme, og det er et laid-back album i bedste stil. Et rigtig dejligt afbræk fra den meget frembrusende danske rap man måske er vant til i disse tider, og en hyldest til den hiphop der smider stof til eftertanke ud til lytterne. Netop af denne grund, er man nødt til at vende blikket mod manden bag lyden, nemlig DJ Noodle. Dannis faste medproducer, har formået at skabe en fantastisk afslappende og næsten atmosfærisk jazzet lyd, der gør pladen utrolig behagelig at lytte til.

Tomas klassiske flow komplementerer denne lyd til perfektion, og hans meget afslappede måde at rappe på, gør hans lyd utrolig fri og uspoleret. Bevares, man støder da ind i linjer der ikke altid rimer, men Toma har altid gjort hvad der passer ham, og det gør hans rap-stil utrolig personlig, hvilket må siges at være en rappers vigtigste opgave. Han flyder hen af det afslappede lydbillede som Noodle skaber, og de to er som puslespilsbrikker, der passer perfekt sammen.

Pladen er et godt eksempel på, hvor mange lag hiphop kan indeholde, og hvor stærk den kan være. Et nummer som ’ Det Vil Ikke Altid Være (Sådan Her)’ gjorde især et stort indtryk på mig. Et nummer med en stærk lyrik, hvor der ikke er nogen skam i at smide nogle følelser på bordet – det fanger én.

”Det’ mine følelser jeg snakker om
Så det’ dem jeg føler for at snakke om
De spiller syge, der’ ikk noget at rafle om
Livet er en rutchebane, end hånd i vejret hvis du har haft det sådan.”

Toma kan selvfølgelig også bide fra sig, som i nummeret “Klassisk”, hvor den evigt kørende krig mellem rapperne, kommer op til overfladen.

Jeg’ byens bedste, du bliver tæsket i en cypher, hørte ikk hvad du spyttede, for du druknede mellem de andre

Dog lyder Toma aldrig arrogant, når han som altid holder det ægte med en linje som;

du sagde jeg, rimede svagt, min teknik den var nederen – hellere det end at stjæle min stil fra nogle der gør det bedre

Man mærker tydeligt hans tro på sig selv og sine evner, og det resulterer per definition i en omgang god og ærlig rap.

Ligeså følelsesmæssigt som hiphop kan være, ligeså aggressivt kan det være – og selvom mange hader ting som hate og beef, så er de ting også med til at puste liv i mc’erne, og skabe noget udfordring.

Der er ingen tvivl om, at Danni Toma skriver stærke linjer, viklet ind i et flow der leverer dem på bedste vis. Det er både glad musik og eftertænksom musik, samtidig med at det er en meget afslappende plade, der holder samme nedtonede tempo hele vejen igennem. Kunne man savne mere tempo og vildskab? Måske. Men det ville svare lidt til at bede Suspekt om at lave en plade, der udelukkende handler om hundehvalpe og candyfloss.

Hver rapper har sin stil, og sådan skal det netop være. Danni Toma er tro mod sin personlige stil, og derfor oser pladen også af hans personlighed. Man skal ikke være i tvivl om, at Danni Toma og DJ Noodle leverer på det her album. Det bevæger sig på toppen af dansk hiphop, og er uden tvivl et must-have i samlingen.

Vores fjende han er ikk’ terrorist, men en rig mand i jakkesæt.”

Del.

Skriv en kommentar