Hvorfor er KODA’s nye blogaftale så vigtig?

0

KODA er en nonprofit medlemsforening, som kort sagt sørger for, at musikerne får betaling, når deres musik spilles offentligt. Der har derfor i løbet af især det seneste år, været stridigheder mellem musikbloggere og KODA, da KODA krævede betaling for hvert eneste download, stream og videoafspilning. Aftalen er dog nu lavet om, og vi kan frit dele musikken med vores læsere. Hvorfor er dette så vigtigt?

Ligesom KODA, har musikbranchen også på mange måder vendt sig 180 grader de seneste mange år. Man går ikke længere ind i en pladeforretning, køber en plade og går hjem og lytter til den. Nu foregår det meste digitalt, og endda gratis, med tjenester som Spotify og YouTube. Dette har selvfølgelig skabt et problem for især kunstnerne, og ikke mindst KODA, som nu er nødt til at spille med.

Men faktisk, er der ikke andet at gøre. Vi kan ikke stoppe den teknologiske udvikling, og selvom kunstnerne selvfølgelig stadig skal have betaling for deres musik, så foregår det nu anderledes end før. Musik er blevet gjort mere og mere gratis, og Danmark bugner med musikblogs, som flittigt deler musikken med deres læsere.

Vi har senest set det med L.O.C, som netop har udgivet sit nyeste album “Prestige, Paranoia, Persona Vol. 1”. I et kreativt samarbejde med TDC, er pladen frigivet til gratis download de første 5 uger, og lige præcis dette, er et klart eksempel på, hvordan Liam viser vejen for de danske musikere. L.O.C har selv udtalt, at pengene ikke længere kommer fra selve musikken, men langt nærmere fra fx koncerter. Derfor er hans beslutning rundt omkring på nettet, blevet kaldt en reel genistreg, selvom hans tidligere pladeselskab Copenhagen Records, ikke er super glade for det, da de mister en artist, som har været signet i 10 år efterhånden.

Så hvorfor er det vigtigt, at bloggerne nu har fået frit spil? For det første, så er det nu gået op for både pladeselskaber såvel som KODA, at de uofficielle musikmedier, spiller en vigtig rolle for promoveringen af musik. For det andet, er musikblogs allerede begyndt at blive mere officielle, som vi bl.a. har set det i forbindelse med de danske festivaler, som flittigt benytter bloggerne, til at afsløre nye navne.

Publikummet er anderledes, og nogle gange, endda større. Der er plads til flere personlige holdninger og vinkler, både i form af artikler og anmeldelser, og der er en vis autoritet i de større blogs, som sagtens kan måle sig med etablerede musikmedier som Soundvenue og Gaffa. Hvis vi lukker munden på dem, forsinker vi blot den uundgåelige udvikling, og narrer os selv til at tro, at tingene ikke ændrer sig.

Lytter.dk er en ny blog, og har kun kørt i 3 måneder nu. Men var KODA’s nye blogaftale ikke blevet indført, ja så var sitet højst sandsynligt blevet lukket, sammen med masser af andre blogs. Dét ville da være ærgeligt!

Så jeg håber, at I alle sammen vil fortsætte med at støtte de mange musikblogs, og følge dem som I kan lide. Vi gør det nemlig for jeres og musikkens skyld!

Del.

Kommentarer er slået fra.