Katinka: »Den sarteste tone kan stikke som nåle«

0

Hvor mange er I, og hvem laver hvad?
Simon Ask: Vi er 4. Katinka skriver sangene på sin Ukulele. Derefter kommer hun hjem til mig, hvor vi indspiller ukulele og sang. Herfra overtager jeg sangene og trækker dem i forskellige retninger med forskellige instrumenter og lyde. Den Ep – i røntgen – der er ude nu er lavet af os to. På det fuldlængde album vi arbejder på nu har også Marie Christiansen og Lucas Rundblad været med. De ligger noget fedt kor, keys og synth ind over produktioner. De er blevet en del af projektet efter vi begyndte at spille live sidste år.

Hvornår og hvordan opstod Katinka?
Simon Ask: Over en fødselsdags-øl, for min daværende kæreste Laura, på Holstein Bodega i 2012. Katinka havde skrevet nogle sange og jeg var ved at bygge et hjemmestudie op. Så vi aftalte, at Katinka skulle komme hjem til mig og prøve at indspille noget musik. Vi startede med “Forgroninger” – dagen efter vågnede jeg op med nogle af de værste tømmermænd jeg har haft, men havde optur på fordi jeg syntes det var et virkeligt fedt nummer vi havde lavet. Vi fortsatte stille og roligt med indspilningen af de 4 numre frem til foråret sidste år, hvor “Forgroninger” så kom på radioen. Herfra tog det fart – vi fik Lucas og Marie med, og vi har arbejdet hårdt siden på indspilning af 11 nye numre samt lavet en masse live-optrædener.

Hvordan vil I karakterisere jeres lyd?
Simon Ask: Jeg vil kalde det for eksperimenterende pop. Eksperimenterende pga. de utraditionelle lyde og virkemidler der bruges. Pop (forstået på den bedste måde) pga. Katinkas fængende og ligefremme sangskrivning. Derudover placerer lyden sig et sted imellem fortid og fremtid og rammer dermed – forhåbentligt – det tidsløse. Katinka har en klar 70’er stil i sin lyd, men musikken laves på en måde og med instrumenter, som ikke har været mulige før i tiden. Derfor synes jeg, at musikken både fremstår genkendelig, men også fremadskuende i sit udtryk.

Katinka: Jeg har altid været meget fascineret af den lidt slidte og rå lyd, og derfor er det så fedt at arbejde med Simon, for han er altid med på at gå af ukendte stier. Der er altid plads til at prøve ting af, fx at optage lyden af min dagbog. Vores musik og lyd er ikke et glansbillede, og derfor behøver det hele ikke at lyde så pænt og poleret, for livet er sjældent særlig pænt. Derudover er jeg ikke en særlig teknisk dygtig sangerinde, så jeg kan desværre ikke frasere mig ud af en sang. Jeg er nødt til at blive hos ordene og være ordene.

katinka2-web

Hvad inspirerer jer?
Simon Ask: Katinkas sange og så alt det der er omkring mig af synths, guitarer og pedaler, men også lyde fra støvsugere, skabe og hårspænder. Katinkas sangskrivning og lyd er så karakteristisk, at der er plads til at man kan tage sangene i forskellige retninger – det vil man især kunne høre på vores nye numre, der endnu ikke er udgivet. Jeg finder gerne et ”dogme” for hver enkelt sang, og prøver at arbejde helt ud af den tangent, der dikteres af dette. Dogmet kan fx være en rytme der skal gå igennem hele sangen, et par nye synths som jeg vil bygge sangen op omkring eller en idé om at alt rytme skal laves ud fra ting og møbler i min lejlighed.

Katinka: Min inspiration kommer mest fra danske digtere som Frank Jæger, Morten Nielsen og Strunge, da det oftest er ordene der kommer først. Jeg dyrker ord, jeg kan gå med et enkelt ord i min krop i mange dage, indtil det har vokset sig så stort, at jeg er nødt til at få det ned i en sang. Jeg elsker at ord kan skifte betydning og mening, og at man kan bytte ud og dreje rundt. For eksempel bruger jeg talemåderne ”løs på tråden” og ”lange linjer” i min nyeste sang. Jeg ved godt, at det bare er ord, men hvis man bruger dem på en rigtig måde, kan de være meget poetiske. Det er også derfor, at jeg er så glad for at skrive på dansk. Det er det sprog, jeg har hængende på min rygrad. Man kan ikke gemme sig væk fra sit sprog.

Hvorfor ukulele og hårspænder?
Simon Ask: Jeg bruger hårspænder, støvsugere, møbler osv. i produktionen fordi, at det giver en organisk, men anderledes lyd. Færdige sample-pakker med underlige lyde, som man kan finde på nettet er fede nok, men til dette projekt er de for polerede og uorganiske. Det giver en rusten, organisk og skrattende dimension til lyden, når man selv finder og indspiller den.

Katinka: Ukulele er et meget praktisk instrument, og jeg har altid min blå rejseukulele med alle steder, og det er virkelig fedt, at man er klar, når der pludselig ud af det blå kommer en sang flyvende. Jeg har skrevet en sang på en banegård i Boston og på et toilet i Budapest. Jeg skriver ret mange melankolske sange, og det giver en særlig spænding mellem det lidt bedrøvede og den lyse og klingende ukulele-lyd. Det er lige imellem to modpoler. Det er der, det bliver ærligt. Og nogle gange lidt smukt.

Hvordan føles succesen med nummeret ”Rundt Og Rundt”?
Simon Ask: Det er fedt!

Katinka: Det betyder rigtig meget, at når man har samlet modet til at sende nogle sange ud, at der kommer noget tilbage. At vi ikke bare sender sange ud i et kæmpe stort sort hul. Det har været ret fantastisk at få så mange gode ord med på vejen. Især fordi det var et nummer, der gjorde rimelig ondt at skrive, men det kan man nok godt høre.

katinka3

Hvad er jeres fedeste oplevelse med at spille koncert?
Simon Ask: Jeg er generelt glad for at spille det nye nummer ”Jeg Beklager”. En stille, men ufattelig intens sang, der plejer virkelig at fange publikum.

Katinka: Jeg tror, at koncerten på Spot er den vildeste koncert jeg har oplevet. Jeg føler den sprang alle skalaer. Vi har spillet alle mulige forskellige steder det sidste år. Vi har spillet for 10 mennesker og for 200. Men på Spot var der så mange mennesker, og da jeg kom op på scenen og kiggede ud, blev mine ben til budding. Det var en vanvittig følelse. Og så gik koncerten bare rigtig godt, vi sparkede røv og alt muligt andet.

Hvordan er det at være blandt de 8 udvalgte i P3’s KarriereKanonen?
Simon Ask: Det er super fedt. Dels bringer det musikken ud til flere mennesker og dels, så lærer man også meget af de forskellige workshops. Så det er virkelig et fedt forløb vi er igennem med Karrierekanonen!

Katinka: Det er altid dejligt at få noget inspiration og nogle gode råd, især fordi de ikke forsøger at sy os om eller slibe os ned. Vi kan få lov til at tage det med, som vi kan bruge. Og det er jo sjovt at blive udfordret og skubbet lidt til.

Hvad kan vi forvente til koncerten på Smukfest?
Simon Ask: En intens og følsom kraftudladning ført an af Katinkas fantastiske nærvær på en scene.

Katinka: Vores styrke er, at vi ikke er bange for at larme, men samtidig har vi også nosserne til at tage det helt ned. Det kan skabe et helt særligt rum, når man spiller en helt stille sang. Nogle gange kan det stille nummer skabe meget mere støj i kroppen. Den sarteste tone kan stikke som nåle.

Hvad byder fremtiden på for Katinka?
Simon Ask: En masse koncerter forhåbentlig – vi har nemlig lige indledt et samarbejde med Beatbox Booking. Derudover skal vi arbejde med at få vores EP så langt ud som overhovedet muligt. Og når tiden er rigtig, så er vi klar til at udgive et fuldlængde album – sange og indspilninger er klar.

Hør nummeret “Rundt & Rundt” her.

Del.

Kommentarer er slået fra.